co tu

pátek 25. října 2013

2. Sci20Tools: Konkrétně k nástrojům Science 2.0

Představení nástrojů jsem chtěla opřít o miniprůzkum mezi českými vědci. Zjistit, které služby používají, jaký nástroj jim chybí a který by ocenili. Bohužel návratnost dotazníku byla, no, řekněme nedostatečná. Povedlo se mi získat pouze dvě odpovědi. I za ně však velice děkuji. 
Nakonec jsem se tedy uchýlila k úplně prvnímu způsobu představení, který mě při vymýšlení obsahu příspěvku napadl - k namontování nástrojů na model cyklu vědecké komunikace.

Samotných nástrojů, služeb a platforem Science 2.0 existuje nepřeberné množství, jak ukazuje seznam bit.ly/Scie20Tools. Já jsem si je pro potřeby prezentace přiřadila vždy k jedné fázi vědeckého cyklu. U některých nástrojů je možné najít využití ve více fázích, i na ty se pokusím zaměřit a vždy představit pro daný krok vědecké komunikace jejich přínos.

Zmíněný cyklus vědecké komunikace by se dal (hodně) zjednodušeně vyjádřit v 5-ti krocích:



Tedy, výzkumník (profesor, student, vědec) má nějaký zájem, který objevil například díky studiu odborné literatury. Definuje si nějaký nevyřešený problém, který se stane předmětem jeho zkoumání - má nápad na výzkum. Provede literature review, aby zjistil současný stav, kde jsou určité mezery či nedořešené otázky, na které by mohl navázat. Pro vyřešení svého problému definuje projekt, sestavuje tým spolupracovníků, zároveň shání finance. Následuje samotný výzkum, sběr dat, analýzy, případně zapojení dalších mravenečků. Výsledné závěry jsou následně publikovány v článku, knize nebo se objev nechá patentovat. Výsledky jsou dále prezentovány na odborných konferencích, případně popularizovány i mezi širší veřejnost. Po nějaké době přichází citační ohlas, můžeme výsledek hodnotit a měřit vliv na vědeckou komunitu. Zde už však vědec opět studuje literaturu či navazuje na svůj předešlý výzkum a cyklus se opakuje.


Předešlou část a další pokračování najdete na tomto blogu pod štítkem Sci20Tools. Každý den od představení příspěvku na 3. ročníku semináře Open Access aneb Open your mind! se zde objeví nová část.
Prezentaci najdete na bit.ly/Sci20prez a postupně doplňovaný seznam různých Science 2.0 nástrojů na bit.ly/Sci20Tools.

Žádné komentáře:

Okomentovat