co tu

pátek 10. srpna 2012

Dong Fang Mei Ren

Ještě donedávna byl mým nejoblíbenějším čajem Ren Shen Oolong, který jsem poprvé ochutnala v čajovně Jedna báseň a stala se tak díky němu jejím pravidelným návštěvníkem. Velkým objevem mi však byl náhodný výběr v Darumě cca před rokem a půl. Prst se nerozhodně zapíchl v čajovém lístku a o pár minut později mi čajovnice donesla na stůl minioltářík s čajem z Taiwanu Dong Fang Mei Ren

V angličtině se tomuto čaji říká Oriental Beauty, v Čechách se můžete setkat s názvy jako Orientální kráska, Východní kráska, Kráska orientu či Kráska z východu. Ať už si jej ale nazvete jakkoliv, mohu vám zaručit, že chuť, vůně a atmosféra tohodle pokladu vás uchvátí na první ochutnání.

Nejsem nijakým znalcem, ale sem tam o čaji něco přečtu a vždy jen vrtím hlavou nad barvitým popisem chutě čajů. Orientální kráska ale vyloženě svádí k popisu, jaký se často objevuje v chytrých (často až přechytralých) č(aj)láncích či knihách. Již v prvním nálevu je cítit ovocně medový tón. Čaj tak nejen voní, ale i chutná a to až do 5.-6. nálevu, kdy se postupně chuť všelijak mění a zraje

Pokud jde o přípravu, stačí zalévat 4-5 g lístků ve 100ml konvičce vodou o cca 95°C. Tak je uváděna příprava na internetu. V Darumě jsem dostala spolu s čajem, šálkem a termoskou ještě slévátko s instrukcí: "Před zalitím vodu 1,5 - 2 minuty chladit." Poslušně jsem chladila a čaj chutná možná o něco lépe, než když jej zalijete téměř vroucí vodou. 

Nejde sice o nejlevnější čaj, který by si člověk pořídil na rychlosnídani, ale drobná investice se vyplatí především během zkouškového, přestože čaj není nijak výrazně povzbudivý. Spíše člověka příjemně osvěží.
50 g Orientální krásky se dá sehnat za 200 kaček (například v Obchodčajem.net) nebo si na něj můžete skočit (se mnou) třeba do zmiňované Darumy.

Žádné komentáře:

Okomentovat